+48 12 641 80 80 desto@desto.pl

Dezynfekcja powietrza i powierzchni

Regularna dezynfekcja pomieszczeń i urządzeń była wymagana w wielu branżach jeszcze przed początkiem pandemii koronawirusa. Takie miejsca jak siłownie, gabinety lekarskie, kliniki weterynaryjne, a także podmioty związane z produkcją, transportem oraz magazynowaniem żywności podlegają ścisłym regulacjom sanitarnym. W dobie walki z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 nacisk na zwiększoną higienę miejsc publicznych przeniósł wymóg zachowania reżimu higienicznego na wiele innych branż – również z sektora usług.

Bezpieczna dezynfekcja

Preparaty do mycia o właściwościach biobójczych, antywirusowych i grzybobójczych często swoją skuteczność zawdzięczają dużej ilości stężonego alkoholu w składzie lub niebezpiecznych dla organizmu substancji chemicznych. Obydwa rozwiązania wymagają często odkażania powierzchni w specjalnym stroju ochronnym lub pozostawienia pomieszczenia bez dostępu, dopóki środek nie przestanie się ulatniać. Aby tego uniknąć, warto postawić na naturalne preparaty dezynfekujące, których użycie jest w pełni bezpieczne dla ludzi i zwierząt.

Stabilizowany kwas podchlorawy w odkażaniu i dezynfekcji

Kwas podchlorawy to substancja naturalnie wytwarzana przez ludzki organizm. Jako środek dezynfekujący odznacza się wyjątkową skutecznością – działa biobójczo, przeciwwirusowo, jest hipoalergiczny, biodegradowalny oraz – co najważniejsze – bezpieczny. Specjalnie opatentowana technologia stabilizacji pozwala na utrzymanie rocznej przydatności do użycia każdego z produktów z serii BIO ACTIW FOG, BIO ACTIW PROTECT i BIO ACTIW HANDS. Płyny i koncentraty na bazie kwasu podchlorawego doskonale nadają się do zamgławiaczy, a także jako środki do dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni (chłodnie samochodowe, przechowalnie produktów spożywczych, transport publiczny, szatnie pracownicze), rąk oraz różnego rodzaju sprzętów. Istotną zaletą płynów BIO ACTIW jest również szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym przy produkcji. Wszędzie tam, gdzie konieczne jest odpowiednie przygotowanie wody w procesie produkcyjnym, tzn. usunięcie drobnoustrojów (bakterii, wirusów i zarodników grzybów), konieczne jest stosowanie procesów uzdatniających wodę. ACTIW WATER ma wysokie stężenie kwasu podchlorawego HOCL (2000 ppm), co umożliwia dezynfekcję wody i wykorzystanie już uzdatnionej do procesów produkcji.

Odgrzybianie i likwidacja pestycydów

Dzięki dostosowaniu płynów do wymagań konkretnych branż, produkty Bio ActiW mogą w znaczny sposób ograniczyć straty owoców oraz warzyw podczas transportu i przechowywania – hamują rozwój grzybów i bakterii, przez co produkty spożywcze nie psują się. Dodatkowo odkażają żywność z resztek pestycydów oraz innych toksycznych środków. Pełna biodegradowalność, a także bezpieczeństwo dla ludzi i zwierząt pozwala na użycie środków na bazie kwasu podchlorawego do dezynfekcji pomieszczeń gospodarczych, chłodni, magazynów oraz wielu innych. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o naszych produktach – zapoznaj się z pełną ofertą!

X